In de media

2010 – Een leven van zorg

In mei 2010 werd het door Henk Jansen geschreven openluchtspel “Een leven van zorg” over het leven van Dokter Guus Westra opgevoerd.

Foto’s 22 mei 2010

Foto’s “Een leven van zorg”.

Klik hier voor foto’s gemaakt door Otto Westra tijdens de voorstelling op 22 mei 2010.

Alle medewerkers hartelijk bedankt!

Na 7 voorstellingen met meer dan 4000 bezoekers kunnen we terug kijken op een drukke maar leuke tijd met een hele grote groep medewerkers.

Namens het bestuur van Stichting Openluchtspel Bathmen nogmaals dank voor jullie inzet.

Op onderstaande foto staat een groot gedeelte van deze medewerkers.
geschenk henk en dinie 013 bewerkt1_2000
Een leven van zorg voor de laatste keer opgevoerd

Zaterdagavond 22 mei was de laatste voorstelling van “Een leven van zorg”.

Bekijk hier de foto’s die zijn gemaakt door Iwan van Ee.
dames_begin_50
Foto: Iwan van Ee.

Een leven van zorg is uitverkocht

Inmiddels zijn er 7 voorstellingen volbracht van “Een leven van zorg”, een kroniek over het leven van Guus Westra. Voor meer achtergronden zie “In de media” of de artikelen onderaan deze pagina.
mg_8912-2

Voorbereidingen Een leven van zorg op Deventer TV

Bathmense Krant 12 mei 2010
nbk-12mei-2010_o

Opname Het Overijssels Hart van RTV Oost 7 mei 2010 met Otto Westra en Dinie Jansen
In het programma Het Overijssels Hart van RTV Oost werden Otto Westra en Dinie Jansen geïnterviewd op vrijdag 7 mei 2010.

Extra voorstelling op zaterdag 22 mei
Inmiddels zijn er enkele voorstellingen van “Een leven van zorg” opgevoerd.

Tijdens de première is bekend gemaakt dat zaterdag 22 mei als extra avond is toegevoegd.

Deze avond is inmiddels uitverkocht.
st_11141036_111410_1458992b
Foto: Ronald Hissink

De Stentor 4 mei 2010

artikelstentorlinks

artikelstentorrechts

Première Openluchtspel Bathmen biedt vele noviteiten

De première en volgende uitvoeringen van het openluchtspel in Bathmen bieden een aantal  noviteiten. Naast het gepassioneerde spel door de amateurs uit Bathmen en omgeving zijn er vele voertuigen en mooie spelmomenten te verwachten.

foto persbericht   een leven van zorg

 

 

 

 

 

 

 

De stichting openluchtspel Bathmen heeft ook een ringleiding voor slechthorenden rondom de tribune aangelegd. Tevens zullen er doormiddel van een golfwagentje mensen naar de tribune vervoerd kunnen worden. Er is voldoende en ruime zitgelegenheid op stevige stoeltjes.

Op de tribune zullen geen paraplus aanwezig zijn waardoor het zicht van een ieder gegarandeerd is. Tevens zal de organisatie er voor zorgen dat de bezoeker er “lekker warmpjes” bij zit.

In de maand mei kan men bij Boode in Bathmen een speciaal Openluchtspelmenu bestellen welke speciaal samengesteld is voor het Openluchtspel in Bathmen.

Bezoekers dienen er rekening mee te houden dat het terrein om 19.00 uur open gaat. De tribune zal echter pas vanaf 19.45 bezet kunnen worden. Tussen deze tijd kan er extra genoten worden van het gratis aangeboden kopje koffie en spekkoek. Voor de aanvang van het openluchtspel kan men een “making off”, aan de koekendijk 2, bezoeken welke ook gratis te bezoeken is. Opgave en tijdig aanwezig (18.45 uur) zijn is wel een must.

Een compleet Openluchtspel arrangement Bathmen bestaat uit :

* Eerst genieten van het speciale Openluchtspelmenu in de Brasserie bij Boode

* De making off  bij Macamalo aan de Koekendijk 2 om 18.45 uur

* Het Openluchtspel “ Een leven van Zorg” aan de Dorpstraat 2 om 20.00 uur

* Onder het genot van een hapje en drankje in de tent een meet and greet met

spelers en medewerkers.

Gezellig toch eventjes…..   een leven zonder zorgen !!

Ondertussen hebben al 3000 gegadigden een kaart gekocht. De twee extra uitvoeringsavonden woensdag 12 en zaterdag 16 mei zijn ook voor het merendeel verkocht.

Het komt nader…

Een avond ontzorgen bij Een leven van zorg.

Stichting Openluchtspel Bathmen probeert te zorgen voor haar publiek in de geest van de zorg die huisarts Guus Westra aan zijn patiënten gaf.

pieternella oa guus baboe 1907 kl

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieternella, Otto August (ouders van Guus),

Guus en de baboe in hun woning in 1907 in Singaradja.

Maar waar ligt Singaradja? Het antwoord krijgt u met het openluchtspel.

Zo zal op het evenemententerrein een wagentje rijden dat mensen die slecht ter been zijn kan vervoeren. Deze (golf)kar is uiteraard ook inzetbaar voor als men naar de lezing gaat voorafgaand aan het openluchtspel.

Tevens zal voor het eerst bij het openluchtspel een ringleiding worden aangelegd zodat slechthorenden het spel beter kunnen volgen.

Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd met het openluchtspelmenu. Een stukje ontzorgen door Boode.

Kortom: geniet van een zorgeloze avond met eerst het openluchtspelmenu in de Brasserie, dan naar de lezing bij Macamalo (opgave via de site), vervolgens de voorstelling achter de voormalige pastorie en nadien onder het genot van een drankje een meet and greet in de tent met spelers en medewerkers.

Eén van die spelers is Jolanda Brilman-Beltman. Ze speelt de rol van Pieternella (moeder van Guus). Op ons verzoek geeft ze haar gevoel weer omtrent haar voorbereidingen voor het spel.

“Vol enthousiasme ben ik begonnen aan het openluchtspel: ‘een leven van zorg’

Ik vind het erg plezierig om toneel te spelen. In de huid kruipen van een ander; eens een ander zijn is erg interessant en ook inspirerend. Je kunt de emoties de vrije loop laten zonder dat er vreemd van wordt opgekeken. Een echte uitdaging.

Verder geeft het ook een verdieping in een vervlogen tijd. Zeer interessant om te weten te komen hoe mensen vroeger geleefd hebben in Indië. Door te zoeken naar attributen, theaterstukken bezoeken, maar ook door een rolbiografie te schrijven kom je tot een beter inzicht in de rol/persoon die je speelt.

Daarnaast is er natuurlijk de gezelligheid, de saamhorigheid en de sfeer. Ontzettend mooi dat er in een dorp als Bathmen zoiets spectaculairs gecreëerd kan worden met zoveel mensen. Iedereen bezig met zijn eigen (vak)gebied.

Ik zie er enorm naar uit, dat eens die dag komt dat we kunnen spelen….”

Wilt u meer zien van de voorbereidingen van “Een leven van zorg”? Kijk dan op www.openluchtspelbathmen.nl. Hier kunt u o.a. de uitzendingen van Deventer TV en Radio Oost kijken/luisteren met interviews met spelers en organisatie. Voor 12 en 16 mei zijn er nog toegangskaarten; 8 mei uitverkocht; 9, 14 en 15 mei nog (zeer) beperkt kaarten beschikbaar.

Bathmense krant 28-04-2010
nbk 28-04-2010

Bathmens krant 31-03-2010
nbk 31-03-2010

Bathmense krant 17-03-2010
nbk 17-3-2010

Bathmense krant 3-3-2010
nbk 3-3-2010

Uit de Bathmense Krant van 13 april 2010

Hebt u al voor kaartjes gezorgd?

Met rasse schreden nadert het moment van de première van het openluchtspel. De buitenrepetities zijn in volle gang. Zo nu en dan zie je in ons dorp een voertuig rijden uit lang vervlogen tijden die dan op weg is naar zo’n repetitie. Immers, alles moet geoefend worden.

Wilt u alvast voorgenieten van het openluchtspel neem dan even een kijkje in de door Gerrit Elferink (hoek Brink/Schoolstraat) beschikbaar gestelde etalage. Een sfeervolle schikking van medische gebruiksartikelen van Guus Westra en spelattributen vormen tezamen een alleraardigste aanblik.

guus fam groningen

(bovenstaande foto:)  Derde van links staat de 20 jarige Guus in 1928 temidden van zijn familie. Maar waar verbleef hij voordat hij op 6 jarige leeftijd naar Groningen kwam?

Het grootste deel van zijn leven woonde Guus in Bathmen. Maar waar kwam hij vandaan voordat hij zich hier in 1935 als huisarts vestigde?  “Westra” doet een beetje noordelijk aan, en dat klopt ook. De familie stamt uit Groningen. Guus is daar door een tante vanaf zijn 6e jaar opgevoed en heeft er de lagere school, HBS en universiteit bezocht. Om één en ander uit te beelden heeft Gerrit Ruiterkamp de Martinitoren + kerk op schaal nagebouwd. Uw verslaggever heeft er een blik op mogen werpen: prachtig. Dick Denneboom is thans bezig het te schilderen. Ook de andere decorbouwers (Herman Kloosterboer, Gerrit Meijerink, Han Beltman, Hans Beverdam, Hans Jonker e.v.a.) zijn vele zaterdagen in de weer om de overige decorstukken te produceren. En zo is alles erop gericht om ruimschoots voor de première  alles klaar te hebben.

Tijdens de première zullen er zeker 70 Westra’s aanwezig zijn die uit alle delen van de wereld (Canada, Frankrijk, Australië) naar Bathmen komen. Op deze 8e mei zal een extra lezing voor deze groep worden gehouden.

Overigens hoeft men absoluut geen Battummer of oud-patiënt van Westra te zijn om het verhaal van het openluchtspel te kunnen begrijpen. Laat u verrassen door dramatische, maar zeker ook hilarische momenten.

De voorstellingen zijn op 8, 9, 12, 14, 15, 16 mei. Toegangskaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij the Readshop en via www.openluchtspelbathmen.nl.

Wilt u deelnemen aan de lezing (op de avond van de voorstelling om 19.00 uur bij Macamalo) meldt u dan aan via de site of evt. telefonisch (0313)472314 vragen naar Henk of een briefje in de brievenbus van Stationsstraat 12.

Een Leven van zorg draait op volle toeren (17 maart 2010)
Het kan u haast niet zijn ontgaan dat de kaartverkoop voor het nieuwe openluchtspel “Een leven van zorg” is gestart.

Het bestuur van de Stichting Openluchtspel Bathmen streeft ernaar om eens in de 5 jaar een grote productie te brengen. In 2000 werd gestart met Gerdien van de Schipper bij het authentieke boerderijtje “de Schipper” in Zuidloo, in 2005 volgde De Eeuw van mijn Dorp bij het voormalige gemeentehuis en nu dus Een leven van zorg, over het leven van de bathmense huisarts Guus Westra.
image0-3

Guus op de motor met Otto voor zich.

De insteek is een spel te brengen over een onderwerp die met Bathmen (en omgeving) te maken heeft. En met 75 jaar huisartsenpraktijk Westra kunnen we wel spreken van een Battums onderwerp. Het leven van Guus kende veel ups en downs en ook in zijn omgeving waren er tragische en komische figuren, of anders zijn ze wel bedacht! Kortom genoeg stof voor een openluchtspel. Voor schrijver, regisseur en spelers is het natuurlijk fantastisch als de juiste snaar bij het publiek wordt geraakt: dat het iets doet met de toeschouwers: een lach en een traan.

Dokter Westra is 82 jaar geworden. Om een heel leven van iemand uit te beelden zijn er dus verschillende spelers nodig voor de diverse leeftijden. Daarom 6 maal een Guus:

Guus als 1 jarige: Youri Middeldorp,

Guus als 6 jarige: Bram Willemink

Guus als 12 jarige: Michael Zwezerijn

Guus in de leeftijd tussen 20 en 35 Hans Nijkamp

Guus in de leeftijd tussen 35 en 67 Ger Wisselink

Guus in de leeftijd tussen 67 en 82 Fokke Meima

Telkens geeft de ene speler in het verhaal het “stokje” (de rol), door aan de volgende. Ook geeft het bestrijken van een zo lange periode nogal wat werkzaamheden voor de kledingcommissie onder leiding van Anita Willemink. Idem dito met de voertuigen,  die door Geke Veldwachter en Grietje Ottespeer uit alle hoeken van het land worden getoverd: de Cadillac waarin  burgemeester Heidema  werd vervoerd toen hij het eerste kaartje in ontvangst nam heeft u al kunnen aanschouwen. Overigens verloopt de kaartverkoop uitstekend. Binnen 4 dagen waren al 2 avonden bij the Readshop uitverkocht. Op de andere verkooppunten en via internet zijn voor deze avonden overigens nog wel toegangskaarten beschikbaar. Ook van de mogelijkheid om voorafgaand aan de voorstelling een lezing bij te wonen wordt volop gebruik gemaakt. Opgave hiervoor is noodzakelijk i.v.m. beperkte ruimte bij Macamalo.

Wilt u meer informatie? Kijk op www.openluchtspelbathmen.nl en hou de Bathmense Krant, Deventer TV en de Stentor in de gaten. Spelers en medewerkers doen hun uiterste best er iets moois van te maken!

BURGEMEESTER HEIDEMA WIL ZEKERHEID OMTRENT OPENLUCHTSPEL
ols_start_kaartverkoop_002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het blijkt dat het burgemeester Heidema is gelukt om als eerste een toegangskaart te bemachtigen voor het openluchtspel “Een leven van zorg”.

Dit spel zal op 8, 9, 14 en 15 mei in Bathmen worden opgevoerd.

Misbruik voorkeursrecht gemeente?

Kreeg de burgemeester via deze regeling de mogelijkheid om als eerste een toegangskaart te bemachtigen of heeft het te maken met het feit dat de gemeente de Stichting Openluchtspel Bathmen een warm hart toedraagt.

De organisatie was in elk geval behoorlijk in haar sas met de aandacht van de burgemeester en had derhalve besloten om de heer Heidema met een indrukwekkend automobiel (deze Cadillac zal ook in het spel te zien zijn) te vervoeren naar tijdelijk verkooppunt Boode.

Een leven van zorg.

Het openluchtspel met deze titel is een kroniek over het leven van de Bathmense huisarts (Guus) Westra, de vader van dokter Otto Westra, die zojuist afscheid heeft genomen als huisarts.

Dokter Westra sr. heeft een bewogen leven gehad. Een leven met veel zorgen over en zorgen voor. Maar bovenal genoot hij van het leven.

De voorstellingen starten ’s avonds om 20.00 uur; kaartjes kosten € 12,50.

Voor geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid om voorafgaand aan de voorstelling een lezing te volgen over het ontstaan van het spel, achtergronden van de familie Westra, het realiseren van de productie etc.. De lezing die door Otto Westra en Henk Jansen wordt gepresenteerd vindt plaats in de tuin van Westra  van 19.00 tot 19.30 uur, toegang gratis. Info via de site.

Kaartverkoop bij:

The Readshop Postkantoor, Deventerweg 1, Bathmen

Boekwinkel Colmschate, Flora 48 – 52, Deventer

VVV, Brink 58, Deventer

Café Het Bonte Paard, Deventerweg 87, Holten

Keurslagerij de Worstepinne, Ooipoortstraat 30, Doesburg

De kaarten zijn ook online te bestellen via www.openluchtspelbathmen.nl

17-02-2010 Voorbereiding Een Leven van Zorg met Yvonne Keuls

Op 12 november 2009 werd het startschot gegeven voor het nieuwe openluchtspel “Een Leven van Zorg”. Inmiddels zijn het bestuur en de commissies druk bezig, en de spelers zitten volop in het repetitieproces. Een gesprek met toneelschrijfster Yvonne Keuls in Den Haag leverde veel stof tot napraten op.

Vele lees- en spelrepetities hebben al plaatsgevonden en om wat jus aan het geheel te geven togen we naar Den Haag en hadden we in de Koninklijke Schouwburg een ontmoeting met toneelschrijfster Yvonne Keuls (foto).

Een bijzonder aardige vrouw die vol enthousiasme vertelde over haar vak van (toneel)schrijfster en hoe haar teksten uiteindelijk worden omgezet in spel.

Naast allerlei handige tips met betrekking tot het maken van het spel, had ze ook nog diverse specifieke aanwijzingen voor een belangrijk onderdeel van onze “Leven van Zorg”.

Voor ons was het een bijzonder leuke en informatieve ontmoeting met deze Nederlandse toneelgrootheid. We hebben haar uitgenodigd om in mei in Bathmen te komen kijken, dus wie weet ontmoet ù haar ook!

foto yvonne keuls nov 2010

06-02-2010 Stichting Openluchtspel Bathmen presenteert “Een leven van zorg”.

De voorbereidingen voor de productie “Een leven van zorg” zijn in volle gang.

flyer ols 240

 

 

 

 

 

 

 

 

13-11-2009 ‘Protestmars’ tegen vertrek huisarts (De Stentor – 13-11-2009)

door Matthijs Oppenhuizen.

vrijdag 13 november 2009 BATHMEN – Brandende fakkels, protestborden, een loeiend lucht- alarm op een platte wagen; zo’n 50 vrijwilligers van de Stichting Openluchtspel Bathmen (SOB) hebben gisteravond voor behoorlijk wat commotie gezorgd.
aftrap3
Foto: Ronald Hissink

Met een ludieke protestmars van het Westerhuis naar de huisartsenpraktijk aan de Koekendijk probeerden ze nog één keer

‘dorpsdokter’ Otto Westra er van te overtuigen dat hij niet moet stoppen.

Auto’s werden gedwongen tot stilstand, omwonenden hingen uit het raam. Maar ondanks hun mars – continu scandeerden ze ‘Ons motto: blijf Otto’ – is Westra per 1 januari huisarts-af.

Het betekent het einde van een tijdperk, want Westra was maar liefst 34 jaar dokter.

Bovendien volgde hij zijn vader Guus op, die daarvóór 40 jaar huisarts in Bathmen was.

Hoewel Westra erkende onder de indruk en zelfs wel ontroerd te zijn van de actie,blijft hij bij zijn besluit.

“Ik hang op 1 januari mijn dokterstas aan de wilgen.

Het werk zal ik missen, vooral het contact met de patiënten. Maar het is nu de tijd om het iets rustiger aan te doen.”

In de stampvolle woonkamer van de huisarts werd gisteravond tijdens een persconferentie officieel bekend gemaakt dat Westra stopt. “Maar dokter Penninga zet de praktijk voort en er komt een jonge opvolger voor mij.

Ik ben op 1 februari 1976 begonnen en vooral die eerste jaren waren pittig. Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt”, zei Westra.

Maar SOB laat Westra niet zomaar vertrekken.

Het openluchtspel van 2010 is getiteld ‘Een leven van zorg’ en zal veel gebeurtenissen uit het werkzame leven van met name Guus Westra bevatten.

Eens in de vijf jaar wordt in Bathmen een dergelijk toneelstuk opgevoerd; 30 spelers brengen het op de planken.

Daaromheen zijn nog wel 100 vrijwilligers actief. Het startsein voor de repetities is gisteravond gegeven en de première is op 8 mei. Tot en met 23 mei worden voorstellingen gegeven; het aantal is afhankelijk van de kaartverkoop.

Vanaf maart zijn de kaarten verkrijgbaar. Deze keer wordt het openluchtspel achter de voormalige pastorie aan de Dorpsstraat gehouden.

Deze woning staat schuin tegenover het Westerhuis.

Volgens Dinie Jansen, de voorzitster van SOB, was het afscheid van Westra een ‘uitgelezen kans’ om als onderwerp te gebruiken.

“Er zijn veel gesprekken geweest met Otto en zijn vrouw Elly en er is met name over vader Guus is veel te vertellen.”

Een voorbeeld daarvan kwam gisteravond ook ter sprake. Otto Westra schat rond de 1200 Bathmense baby’s op de wereld te hebben gezet, maar zijn vader is bij 4000 bevallingen als huisarts aanwezig geweest.

Otto Westra: “Dat was tijdens de babyboom. Volgens mij ben ik vooral met de tweede generatie bezig geweest; met de kinderen van de kinderen die mijn vader op de wereld heeft gezet.”

12-11-2009 Persbericht Openluchtspel Bathmen

HUISARTS STOPT, OPENLUCHTSPEL BEGINT.

In een persconferentie die hedenavond door de Stichting Openluchtspel Bathmen

is belegd heeft huisarts Otto Westra officieel wereldkundig gemaakt dat hij per

1 januari 2010 stopt als huisarts.

In 1935 is Westra sr. in Bathmen begonnen als huisarts. Samen hebben vader en zoon dus

75 jaar de huisartsenpraktijk gerund.

Eén en ander lijkt de Stichting een mooi onderwerp voor het openluchtspel dat in 2010

achter de voormalige pastorie zal worden opgevoerd.

De uitvoeringen vinden plaats tussen 8 en 22 mei.

Protesten.

Al langer gingen er geruchten dat dokter Westra als huisarts zou stoppen.

Hij verwacht in 2010 de 65-jarige leeftijd te bereiken.

Afgelopen avond ging er echter een groep van ca. 30 personen met protestborden,

fakkels en sirene door het dorp om hun verontrusting in deze kwestie kenbaar te maken.

Mars op Macamalo.

De groep scandeerde “Ons motto: Blijf Otto!” en besloot een Mars op

Macamalo (= naam van het pand van de fam. Westra) te houden.

In een ijlings belegde persconferentie kwam dokter Westra met de mededeling naar buiten

dat de geruchten inderdaad klopten, maar wist de pers en de verontruste Battummers ervan te

overtuigen dat de gezondheidszorg in het dorp absoluut niet in het geding is.

Ook de meest kritische toehoorders werden overtuigd en gunnen de dokter graag zijn verdiende rust.

Openluchtspel.

De Stichting Openluchtspel Bathmen kondigde aansluitend aan dat de ingezette traditie van

om de 5 jaar een openluchtspel te organiseren wordt voortgezet met als onderwerp “de Westra’s”.

Hedenavond werden de scripts aan de spelers uitgedeeld en vangt het repetitieproces aan.

Uiteraard zijn organisatorisch al vele zaken geregeld, m.b.t. decor, terrein,

licht en geluid, catering, kleding, voertuigen, public relations enzovoorts.