2010

Een Leven van Zorg

In mei 2010 werd het door Henk Jansen geschreven openluchtspel “Een leven van zorg” over het leven van Dokter Guus Westra opgevoerd. Na 7 voorstellingen met meer dan 4000 bezoekers kunnen we terug kijken op een drukke maar leuke tijd met een hele grote groep medewerkers. Het openluchtspel met deze titel is een kroniek over het leven van de Bathmense huisarts (Guus) Westra, de vader van dokter Otto Westra, die zojuist afscheid heeft genomen als huisarts. Dokter Westra sr. heeft een bewogen leven gehad. Een leven met veel zorgen over en zorgen voor. Maar bovenal genoot hij van het leven.

Zaterdagavond 22 mei was de laatste voorstelling van “Een leven van zorg”.

Bathmense Krant – 12 mei 2010

 

De Stentor – 4 mei 2010

 

Pieternella, Otto August (ouders van Guus)

 

Guus en de baboe in hun woning in 1907 in Singaradja.

Bathmens Krant – 31-03-2010

 

Bathmense Krant – 17-03-2010

 

Bathmense Krant – 3-3-2010

 

Derde van links staat de 20 jarige Guus in 1928 temidden van zijn familie. Maar waar verbleef hij voordat hij op 6 jarige leeftijd naar Groningen kwam? Het grootste deel van zijn leven woonde Guus in Bathmen. Maar waar kwam hij vandaan voordat hij zich hier in 1935 als huisarts vestigde? “Westra” doet een beetje noordelijk aan, en dat klopt ook. De familie stamt uit Groningen. Guus is daar door een tante vanaf zijn 6e jaar opgevoed en heeft er de lagere school, HBS en universiteit bezocht. Om één en ander uit te beelden heeft Gerrit Ruiterkamp de Martinitoren + kerk op schaal nagebouwd.

 

Guus op de motor met Otto voor zich.

 

Het blijkt dat het burgemeester Heidema is gelukt om als eerste een toegangskaart te bemachtigen voor het openluchtspel “Een leven van zorg”.

 

06-02-2010 Stichting Openluchtspel Bathmen presenteert “Een leven van zorg”. De voorbereidingen voor de productie “Een leven van zorg” zijn in volle gang.

Protestmars

Met een ludieke protestmars van het Westerhuis naar de huisartsenpraktijk aan de Koekendijk probeerden ze nog één keer ‘dorpsdokter’ Otto Westra er van te overtuigen dat hij niet moet stoppen. Auto’s werden gedwongen tot stilstand, omwonenden hingen uit het raam. Maar ondanks hun mars – continu scandeerden ze ‘Ons motto: blijf Otto’ – is Westra per 1 januari huisarts-af. Het betekent het einde van een tijdperk, want Westra was maar liefst 34 jaar dokter. Bovendien volgde hij zijn vader Guus op, die daarvóór 40 jaar huisarts in Bathmen was. Hoewel Westra erkende onder de indruk en zelfs wel ontroerd te zijn van de actie,blijft hij bij zijn besluit. “Ik hang op 1 januari mijn dokterstas aan de wilgen. Het werk zal ik missen, vooral het contact met de patiënten. Maar het is nu de tijd om het iets rustiger aan te doen.”

In de stampvolle woonkamer van de huisarts werd gisteravond tijdens een persconferentie officieel bekend gemaakt dat Westra stopt. “Maar dokter Penninga zet de praktijk voort en er komt een jonge opvolger voor mij. Ik ben op 1 februari 1976 begonnen en vooral die eerste jaren waren pittig. Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt”, zei Westra. Maar SOB laat Westra niet zomaar vertrekken. Het openluchtspel van 2010 is getiteld ‘Een leven van zorg’ en zal veel gebeurtenissen uit het werkzame leven van met name Guus Westra bevatten. Eens in de vijf jaar wordt in Bathmen een dergelijk toneelstuk opgevoerd; 30 spelers brengen het op de planken. Daaromheen zijn nog wel 100 vrijwilligers actief. Het startsein voor de repetities is gisteravond gegeven en de première is op 8 mei. Tot en met 23 mei worden voorstellingen gegeven; het aantal is afhankelijk van de kaartverkoop. Deze keer wordt het openluchtspel achter de voormalige pastorie aan de Dorpsstraat gehouden. Deze woning staat schuin tegenover het Westerhuis. Volgens Dinie Jansen, de voorzitster van SOB, was het afscheid van Westra een ‘uitgelezen kans’ om als onderwerp te gebruiken. “Er zijn veel gesprekken geweest met Otto en zijn vrouw Elly en er is met name over vader Guus is veel te vertellen.” Een voorbeeld daarvan kwam gisteravond ook ter sprake. Otto Westra schat rond de 1200 Bathmense baby’s op de wereld te hebben gezet, maar zijn vader is bij 4000 bevallingen als huisarts aanwezig geweest. Otto Westra: “Dat was tijdens de babyboom. Volgens mij ben ik vooral met de tweede generatie bezig geweest; met de kinderen van de kinderen die mijn vader op de wereld heeft gezet.”

12-11-2009 Persbericht Openluchtspel Bathmen

HUISARTS STOPT, OPENLUCHTSPEL BEGINT.

In een persconferentie die hedenavond door de Stichting Openluchtspel Bathmen is belegd heeft huisarts Otto Westra officieel wereldkundig gemaakt dat hij per 1 januari 2010 stopt als huisarts. In 1935 is Westra sr. in Bathmen begonnen als huisarts. Samen hebben vader en zoon dus 75 jaar de huisartsenpraktijk gerund. Eén en ander lijkt de Stichting een mooi onderwerp voor het openluchtspel dat in 2010 achter de voormalige pastorie zal worden opgevoerd. De uitvoeringen vinden plaats tussen 8 en 22 mei.

Protesten
Al langer gingen er geruchten dat dokter Westra als huisarts zou stoppen. Hij verwacht in 2010 de 65-jarige leeftijd te bereiken. Afgelopen avond ging er echter een groep van ca. 30 personen met protestborden, fakkels en sirene door het dorp om hun verontrusting in deze kwestie kenbaar te maken. Mars op Macamalo. De groep scandeerde “Ons motto: Blijf Otto!” en besloot een Mars op Macamalo (= naam van het pand van de fam. Westra) te houden. In een ijlings belegde persconferentie kwam dokter Westra met de mededeling naar buiten dat de geruchten inderdaad klopten, maar wist de pers en de verontruste Battummers ervan te overtuigen dat de gezondheidszorg in het dorp absoluut niet in het geding is. Ook de meest kritische toehoorders werden overtuigd en gunnen de dokter graag zijn verdiende rust.

Openluchtspel
De Stichting Openluchtspel Bathmen kondigde aansluitend aan dat de ingezette traditie van om de 5 jaar een openluchtspel te organiseren wordt voortgezet met als onderwerp “de Westra’s”. Hedenavond werden de scripts aan de spelers uitgedeeld en vangt het repetitieproces aan. Uiteraard zijn organisatorisch al vele zaken geregeld, m.b.t. decor, terrein, licht en geluid, catering, kleding, voertuigen, public relations enzovoorts.