2008

Zwarte Koffie

Zwarte koffie, een thriller van Agatha Christie, werd in 2008 opgevoerd op de deel van de boerderij van de fam. Kloosterboer in Zuidloo.

18-12-2007 Stichting Openluchtspel Bathmen presenteert “Zwarte koffie”, een spannende thriller van Agatha Christie.

Spannende thriller in intieme sfeer
De mensen van Stichting Openluchtspel Bathmen zijn volop bezig met de voorbereidingen van een nieuw toneelstuk. Ditmaal dus geen openluchtspel (is niet zo handig hartje winter), maar een toneelstuk binnen.

Zes jaar geleden heeft  deze groep ook al een toneelstuk op de planken gebracht. Destijds was dat in zaal Braakhekke. Omdat daar op dit moment bouwactiviteiten plaatsvinden is besloten om van de nood een deugd te maken en heeft de groep onderdak gevonden in de boerderij van de fam. Chr. Kloosterboer (Brooks) te Zuidloo.

Het betreft hier een prachtige, oude boerderij met karakteristieke kenmerken. De opvoeringen zullen plaatsvinden op de gezellig aangeklede en verwarmde deel (= het achterhuis). Het aantal beschikbare plaatsen per keer is beperkt. Er is dus absoluut sprake van een intiem theater. Maaaaaaaaarrrrrrrrr…….er spelen zich wel duistere zaken af. Evenals in 2002 is er namenlijk gekozen voor een thriller van Agatha Christie. Toen was het the Mousetrap, dit keer draagt het de titel Zwarte Koffie. Er is een verrassende spelersgroep samengesteld (zie foto) die uiteraard al flink aan het instuderen zijn. De regie wordt gevoerd door Dinie Jansen-Oplaat en de technische-  en decor zaken staan weer onder leiding van Ep Haarman en Bertus Kleinen Traast.

De uitvoeringen zullen plaatsvinden op vrijdag 18 januari, zaterdag 19 januari en zondag 20 januari (matinee) 2008.

 

12-01-2008 – Zwarte koffie in voorbereiding.

 

In het weekend van 18-19-20 januari brengt de groep van Stichting Openluchtspel Bathmen een toneelstuk van Agatha Christie.

In Zwarte Koffie handelt het om de dood van een atoomgeleerde. Het overlijden blijkt niet zo natuurlijk te zijn als aanvankelijk wordt verondersteld. Nogal mysterieuze zaken spelen zich af en de verwikkelingen zijn niet van de lucht. Gelukkig verschijnt de bekende speurder Poirot ten tonele die met zijn superieure opmerkingsgave de dader weet aan te wijzen. Maar voordat het zover is gaat er heel wat water deur de bekke.

Ook voor de spelers gaat er heel wat water door de Schipbeek voordat het stuk staat. In een gesprek met Ger Wisselink en Elly Westra die resp.de rollen spelen van dr. Graham en Barbara, blijkt dat het eigen maken van het stuk niet vanzelf gaat. Ger: “eerst ben je alleen met je eigen rol bezig, maar gedurende het proces kom je er achter hoe alles in elkaar steekt en overzie je pas dat alles samenhangt.” Ger heeft al wel vaker op de planken gestaan. Dat begon in Haarlem toen hij nog op de kweekschool zat en Sint Nicolaas toneel organiseerde. In zijn bathmense tijd heeft hij o.a. gespeeld bij het “gemeentelijk” toneel, en later o.a. in “De Trein” (over een joods echtpaar dat met het verleden wordt geconfronteerd) en in de openluchtspelen van 2000 (Gerdien van de Schipper) en 2005 (De Eeuw van Mijn Dorp).

Ook Elly heeft altijd een passie voor toneelspelen gehad. Aanvankelijk wilde ze gaan studeren aan de toneelschool. Haar ouders achtten het destijds echter beter om maar gewoon de kweekschool te doen. Het gevoel bleef echter sudderen en ze zei dan ook onmiddellijk JA op de vraag of ze mee wou spelen in Zwarte Koffie. Die vraag  op zich kwam niet zomaar uit de lucht vallen, maar is een gevolg van het beleid van de Stichting Openluchtspel om een gemêleerd gezelschap van spelers samen te stellen. Zo is Elly één van de debutanten, evenals Wilco Broekhuis,  Anita Willemink en Gerrit Klein Kranenberg.

Elly vindt het een geweldige ervaring. “Ik had geen idee dat er zoveel achter steekt. Het is enig met zo’n groep te spelen en elke keer komt er meer spel bij, en daarna het decor en de kleding. Met elkaar werken we naar een soort van climax toe.”

 

Elly en Ger vinden de locatie uniek. Dat geeft Zwarte Koffie nog een extra dimensie. Het wordt een intiem theater met een warme uitstraling, maar een kille moord. Conclusie van beide spelers: Zwarte Koffie is heerlijk.

 

15-01-2008 Op de Zwarte Koffie in Bathmen (door Teun Deijk – De Stentor 12-01-2008)

BATHMEN – Stichting Openluchtspel Bathmen heeft weer iets bijzonders voor toneelliefhebbers in petto. Een toneelspel, een thriller van Agatha Christie. Het is niet de vervanger van het vijfjaarlijkse openluchtspel, maar een extraatje voor spelers en bezoekers die van een goed toneelstuk houden. ,,Dit mogen de mensen niet missen. Het is een prachtige thriller met diepgang. Kleinschalig amateurtoneel, dat we moeten blijven koesteren. Iedereen moet dit zien.” laat regisseur Dini Jansen-Oplaat weten. Zij heeft haar sporen op dit gebied ruimschoots verdiend met onder andere de regie bij het openluchtspel De eeuw van ons dorp in 2005. De locatie alleen al is bijzonder. Een prachtig groot Saksisch achterhuis. Het wordt helemaal omgebouwd en aangekleed tot een klein intiem theater met 90 zitplaatsen. Het publiek zit als het ware bij de spelers op schoot. Dit geeft een extra dimensie aan deze locatie.

In de thriller, Zwarte koffie, zullen 10 mannen en 3 vrouwen de toeschouwer meenemen naar de wereld van Agatha Christie. De acteurs vormen een gemêleerde groep van jong en oud. Op de unieke locatie van Erve Brooks tonen zij wie er ‘op de zwarte koffie komt’, wie er vermoord wordt en wie het heeft gedaan. De ontknoping zal lang op zich laten wachten. De decorgroep zal extra zijn best moeten doen om achter de schermen alles in goede banen te leiden. Ze zullen verrassende oplossingen hebben voor de problemen die ze op deze locatie tegenkomen. Dinie Jansen-Oplaat glimlacht. ,,Het gaat allemaal goed komen.” Het blijft gissen wat er allemaal te gebeuren staat, maar zeker is dat de bezoekers op een speciale manier worden ontvangen. De gezelligheid en het enthousiasme stralen er van af. –

De eerste 4 voorstellingen, worden gegeven op 18, 19 en 2 maal op 20 januari. Deze zijn nu al uitverkocht. Het is zeker dat er nog 3 voorstellingen extra gaan komen op 22, 24 en 26 januari. De voorstellingen beginnen ‘s avonds om 20.00 uur.

 

23-01-2008 Christie bij Christiaan (Nieuwe Bathmense Krant – 21-01-2008)

 

Bathmen – Onderstaand het verslag van een toeschouwer van de première van Zwarte Koffie op vrijdagavond 18 januari uit de Nieuwe Bathmense Krant van 21 januari 2008

Met de auto aangekomen bij het terrein verwijzen parkeerwachters voorzien van stormlantaarns (hetgeen die avond geheel op zijn plek was) en gekleed in traditionele Engelse buitenkleding ons naar de parkeerplaats.

Te voet begeven we ons vervolgens richting boerderij. Langs de oprijlaan – of beter oplooplaan – worden we verwelkomd door een rij van vuurkorven. Ze leiden ons langs het mooie, in het licht gezette “kaarnhuus”. Tenslotte komen we in een tent die het portaal vormt voor de TheaterDelle. Hartelijk worden we ontvangen met een (gratis) kop koffie en een Engelse lekkernij: de muffin. De geschonken koffie is natuurlijk Zwarte Koffie, hetgeen refereert aan de titel van het stuk. Het moet gezegd: de mensen van decorbouw en accommodatie-aankleding hebben er werk van gemaakt, en niet voor niets! Het ziet er warm, intiem en gezellig uit. De authentieke kenmerken van de boerderij worden volop getoond. Zo kunnen we in de nok tegen de aangelichte rieten kap aankijken en de constructie van balken die het dak op zijn plek houdt. Ondanks de hoogte van de ruimte is het beslist niet koud. Boven het toneelgedeelte ligt hooi op de daar aanwezige zolder opgetast. Herinneringen aan vroeger komen boven. Maar daar kunnen we niet te lang bij stil blijven staan, want regisseuse Dinie Jansen opent de avond. Nadat ze de familie Kloosterboer (gastheer/vrouw + kinderen) welkom heeft geheten gaat het pas echt beginnen: Zwarte Koffie. Sir Claud (Fons Smit) is een vermaard atoomgeleerde en hij heeft een formule ontdekt die veel geld waard is. Op een donkere avond wordt de formule gestolen uit zijn brandkast en wordt even later iemand vermoord!

Sir Claud heeft een vrijgezelle (en ook gezellige) zuster die erg nieuwsgierig is. Deze rol wordt mooi vertolkt door Alie Jonker. Zoon Richard (door debutant Wilco Broekhuis) is getrouwd met een Italiaanse schone (Anita Willemink). Verder aanwezig in het landhuis Raynor (Erik Brilman) en een Italiaanse gast: Dr. Carelli (Henk Kloosterboer). Bovendien is nog in het huis woonachtig nicht Barbara (Elly Westra); zij laat nog wel eens een oogje op mannen vallen. Om de ontstane problemen het hoofd te bieden en de moordenaar op te sporen verschijnt de door Agatha Christie gecreëerde meesterspeurder Hercule Poirot ten tonele. Deze grote rol wordt door Philip Pelgrum fantastisch neergezet. Hij brengt natuurlijk zijn assistent Kapitein Hastings mee (komisch vertolkt door Gerrit Klein Kranenbarg). Poirot verhoort alle aanwezigen en het blijkt dat iedereen wel een motief voor de moord heeft. Ook inspecteur Japp van Scotland Yard (Herman Bronsvoord) komt nog een bijdrage leveren. Hij heeft een hulpje bij zich: agent Johnson, neergezet door Wim Holmer die zeer tekstvast blijkt te zijn. De butler Tredwell (Roelof in ’t Hof) en Dr. Graham (Ger Wisselink) maken elk op eigen wijze het verhaal compleet.

De vraag is natuurlijk: Zal het Poirot lukken de moordenaar op te sporen en zodoende aan te tonen dat misdaad niet loont? Het antwoord weten we natuurlijk al wel een beetje, maar de climax is absoluut verrassend. Na afloop laat het publiek middels een staande ovatie haar blijk van waardering merken. Tenslotte breit Dinie Jansen er een eind aan met het verzoek om het Engelse gebruik in ere te houden: niet verder vertellen wie de moordenaar is. Na afloop drinken we nog gezellig wat na en keren vervolgens voldaan huiswaarts.

Een krantartikel over Zwarte Koffie en een toegangsticket